В Україні передчасно скасовувати таємницю усиновлення. Таку думку у коментарі кореспондентові ForUm'у висловила психолог, викладач факультету соціальних наук і соціальних технологій НУ «Києво-Могилянська академія» Оксана Брик.

«На мій погляд, насамперед, до таємниці усиновлення має бути готове суспільство. Наше суспільство переживає активну фазу змін, тому на цей рахунок дуже багато різних поглядів. У одних переконання ще колишньої формації, а в інших трохи забігають вперед. Відверто кажучи, я думаю, що прийняття такого рішення передчасне», - зазначила вона.

За словами Брик, раніше таємниця усиновлення вважалася святинею. «Звичайно, тут були свої негативні моменти: коли, наприклад, дитина дізнавалася від когось із знайомих про те, що її батьки йому не рідні, це викликало шок. І його наслідки були різними. Аж до того, що дитина могла відмовитися спілкуватися зі своїми прийомними батьками. Тепер превалює прогресивна точка зору: дитина повинна з самого початку знати про те, що її всиновили, і всі решта навколо можуть знати про це, і в цьому немає нічого поганого. Але розумієте, погляди залишаються поглядами, а людська душа... Це все дуже індивідуально і тонко. У зв'язку з цим я думаю, що все-таки це право батьків, усиновителів дитини, розповісти їй правду. Вибрати потрібний момент і вирішити, як їй про це сказати», - підкреслила експерт.

За словами Брик, ніхто не позбавляє усиновителів такого права, але зі скасуванням таємниці втрачається інтимність відносин дитини і батьків. «Відносини між прийомними батьками та дитиною і так не просто налагоджуються. Я думаю, що у даній ситуації скасування таємниці усиновлення не сприятиме тому, щоб ці відносини встановлювалися легше, простіше і т.д.», - зазначила вона

У свою чергу, правозахисник, голова правління «Української Гельсінської спілки» Євген Захаров упевнений, що кожну ситуацію, пов'язану з усиновленням, треба розглядати окремо.

«У даному питанні ми маємо своєрідний трикутник – біологічних батьків, усиновителів та власне самих дітей. У кожної сторони є право на приватність, це потрібно враховувати. Павленко посилається на різного роду конвенції з прав дитини. Так, всі ці документи є, але проблема настільки складна, що не можна створювати єдиний шаблон для її розв’язання. Мені здається, кожну ситуацію, пов'язану з усиновленням, потрібно розглядати окремо, і в деяких випадках берегти таємницю, у деяких – розкривати її», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко виступив з ініціативою скасувати таємницю усиновлення, яка регламентується ст.228 Сімейного кодексу України. Зараз ведеться робота щодо розроблення відповідного законопроекту, і після проходження всіх процедур він потрапить на розгляд Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281