Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко виступив з ініціативою скасувати таємницю усиновлення, яка регламентується ст.228 Сімейного кодексу України. Зараз ведеться робота з розроблення відповідного законопроекту, і після проходження всіх процедур він потрапить на розгляд Верховної Ради.

«Підготовлений нами законопроект щодо таємниці усиновлення вже на завершальній стадії відпрацьовується в експертному середовищі. Свої конструктивні пропозиції висловили фахівці, працівники служб у справах дітей, психологи, представники громадських організацій, які послідовно працюють у сфері захисту прав дитини. Крім того, ми провели зустрічі з батьками-усиновителями і дорослими, які у дитинстві були усиновлені. Низку позицій законопроекту буде уточнено і розширено. Ми не поспішаємо з його поданням. Тільки тоді, коли ми будемо впевнені, що законодавчі зміни не зашкодять жодній дитині, законопроект буде у Верховній Раді України», - підкреслює Павленко.

На думку Уповноваженого Президента, дитина має право знати про себе правду.

«Саме це право дитини ми хочемо захистити. Абсолютна більшість експертів і батьків з нами погоджуються. Аналіз нині чинного Сімейного кодексу показав, що таємниця усиновлення захищає інтереси дорослих, але не дитини. Приховуючи від дитини правду про її усиновлення, батьки ніби захищають дитину від психологічної травми, зайвої уваги з боку сторонніх осіб. Насправді ж рано чи пізно дитина дізнається правду – і чим пізніше, тим більш непередбачувані наслідки може мати ця інформація», - стверджує омбудсмен і конкретизує: той факт, що усиновлення для дитини не повинно бути таємним, не означає, що про нього повинні знати сторонні люди.

«Доступ до інформації про усиновлення буде обмеженим, у першу чергу – для біологічних батьків дитини», - говорить Павленко.

За його словами, цей законопроект торкнеться не тільки таємниці усиновлення.

«Ми маємо намір наполягати на введенні обов'язкового навчання кандидатів в усиновлювачі (сьогодні їхня підготовка здійснюється тільки за бажанням). Практика показує, що люди, які бажають усиновити дитину, не завжди можуть об'єктивно оцінити свої можливості, у результаті чого потерпають і дорослі, і діти. Треба також думати і над вдосконаленням системи контролю над умовами проживання і виховання усиновлених дітей. Сьогодні її не можна назвати ефективною», - говорить він.

На його думку, зберегти таємницю усиновлення практично неможливо. «Це треба розуміти і не піддавати дитину зайвій небезпеці, створюючи непотрібну напруженість у сім'ї. Давайте будемо чесними і щирими з дитиною, адже ми, дорослі, теж не любимо, коли нас обманюють», - заявив Уповноважений Президента з прав дитини.

ForUm вирішив також запитати у експертів – психологів, народних депутатів, правозахисників: чи потрібне скасування таємниці усиновлення в Україні?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

759