Міністр оборони України Павло Лебедєв вважає потенційно небезпечними економічні конфлікти з Румунією, «пов'язані з Чорноморським шельфом, з островом Зміїним». Про це він заявив в інтерв'ю програмі «Події тижня» з Андрієм Данилевичем на каналі «Україна».

Відповідаючи на запитання ведучого про конфліктні ситуації, потенційно небезпечні для України, міністр оборони назвав економічні конфлікти з Румунією, «пов'язані з Чорноморським шельфом, з островом Зміїним». «Я як міністр оборони бажаю і хочу, щоб це все вирішувалося у площині Міністерства закордонних справ, а не у площині збройних сил», - підкреслив він, повідомляє «РБК-Україна».

Острів Зміїний - острів у Чорному морі, який належить Україні. Острів входить до складу Кілійського району Одеської області.

16 вересня 2004 року Румунія подала меморандум до Міжнародного суду ООН з питання про розмежування континентального шельфу в районі острова Зміїний. 3 лютого 2009 року Міжнародний суд у Гаазі одноголосно прийняв компромісне рішення щодо морського кордону між країнами. Суд визнав Зміїний островом, на чому наполягав Київ, а румунська сторона стверджувала, що це не більше, ніж велика скеля. З іншого боку, суд не визнав претензії України, що розташування острова суттєво впливає на морський кордон між країнами, і, за словами румунських представників, вони у своїх територіальних претензіях залишилися «на 80% задоволені». Зміїний залишився у статусі української території, а суд сам провів морський кордон між двома державами, з чим погодилися і Київ, і Бухарест.

У результаті Україна отримала острів, але втратила значну частину шельфу, багатого запасами вуглеводнів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281