Президент Грузії Михайло Саакашвілі розкритикував дії кабінету міністрів Грузії на чолі з прем'єром Бідзіною Іванішвілі щодо налагодження відносин з Росією. Про це він заявив в ефірі Першого каналу Громадського телебачення, передає Грузія online.

Президент підкреслив, що зовнішня політика нового уряду дає Кремлю кілька важелів управління Грузією.

«Перший - це енергетичний важіль, коли призупиняється будівництво ГЕС, і новий уряд ставить енергетику в залежність від поставок електроенергії із Росії», - заявив Саакашвілі.

Другий важіль, на його думку, це торговельний - обрання пріоритетним російського ринку небезпечне для Грузії, і «дає Росії шанс в один день зруйнувати економіку Грузії». При цьому він підкреслив, що цей пріоритет обраний тоді, коли для грузинських товарів відкриті ринки Європи і США.

Третій важіль, на думку глави грузинської держави, це відновлення залізниці через Абхазію. Четвертим важелем може стати Самцхе-Джавахеті.

«Якщо раніше заручниками були Абхазія і Південна Осетія, то зараз це Самцхе-Джавахеті», - сказав Саакашвілі, висловивши побоювання, що ситуація у регіоні може загостритися.

«Якщо ти даєш Росії важелі для відключення електроенергії, руйнування економіки, можливість підірвати регіон і закрити дорогу в Європу, то Грузія перетвориться на країну провінційної диктатури. Якщо у Грузії не залишиться демократії, плюралізму, вільних ЗМІ, вільних судів, не буде політичних дебатів, Грузія не зможе прагнути до Європи, і у неї залишиться один шлях - у бік Росії», - підкреслив Саакашвілі.

Раніше лідер коаліції Грузинська мрія Бідзіна Іванішвілі заявив, що постарається повернути грузинську продукцію на російський ринок найближчим часом.

«Я не був у Росії десять років. Але у мене є велика надія, що ми дуже швидко зможемо відновити торговельні та культурні зв'язки», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236