З кожним роком Україна буде все менше залежати від поставок імпортного газу. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, Президент України Віктор Янукович сказав у ході спілкування з громадянами в рамках телепроекту «Діалог з країною», відповідаючи на запитання, чи зможе Україна в найближчі 10-20 років, задіявши весь ресурс, обійтися без імпортного газу.

«Я вірю в те, що з кожним роком Україна матиме все більше можливостей самостійно управляти своєю економікою і буде менш залежною від поставок енергоносія нашими партнерами в усьому світі. Диверсифікація дозволить змінити фактичні взаємини споживача і виробника. Якщо сьогодні поки ще виробник диктує ціни, то, впевнений, що скоро ціни диктуватиме споживач. Це очікує, на мій погляд, і газовий, і інші ринки», - зазначив він.

Президент також впевнений у значному збільшенні обсягів видобутого власного газу. «В України є партнер, який готовий розпочати роботи з видобутку сланцевого газу, запаси якого в нас дуже великі. Тобто інвестори хочуть з нами сьогодні працювати», - заявив Янукович.

«Яку кількість газу ми будемо споживати через десять? Важко сказати. Колись споживали 75 млрд кубометрів, імпортували 55 млрд кубометрів. На сьогоднішній день ми вже імпортуємо і споживаємо менше газу, хоча рівень ВВП зростає. Це говорить про те, що сьогодні структура споживання енергоносіїв змінюється», - підсумував Янукович.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві закордонних справ заявили, що Україна не може бути повноцінно незалежною державою при існуючій залежності від Росії в газовій сфері.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261