Сьогодні уряд приступив до розробки стратегічних пріоритетів розвитку української економіки, створення під ці цілі Банку розвитку і пошук ресурсів для реалізації цих масштабних завдань. Це означає перехід до нової економічної моделі, заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.

«Такі зміни необхідні. Сформована в Україні за останнє десятиліття сировинна модель економіки в умовах зміни світової кон'юнктури, посилення конкуренції на світових ринках стає вкрай вразливою і робить країну залежною від зовнішніх факторів і умов. Тому перед нинішнім українським урядом стоїть стратегічне завдання - провести системні економічні реформи (насамперед структурні) і сформувати нову стратегію розвитку економіки в цілому», - зазначив банкір.

«Це необхідно для того, щоб забезпечити більшу стійкість і гнучкість економіки країни, посилити її конкурентоспроможність, підвищити ефективність і створити нові джерела для економічного зростання і процвітання», - підкреслив Мамедов.

Ключовим напрямом нового курсу є формування стратегічних пріоритетів і побудова на їх основі нової економічної моделі, підкреслив виконавчий директор НАБУ. На думку Мамедова, стратегічні пріоритети повинні визначатися на основі вивчення реального потенціалу країни. Особлива увага повинна бути приділена нарощуванню або модернізації виробничого потенціалу, а також стимулюванню зростання соціального капіталу. Тому один з найважливіших напрямів у побудові нової економічної моделі сьогодні - розвиток малого і середнього бізнесу (МСБ).

Як показує досвід інших країн, які динамічно розвиваються, - Індії, Бразилії, Китаю - саме ставка держави на всебічний розвиток МСБ забезпечує не тільки необхідну стійкість економіці, але й реально підсилює її конкурентоспроможність, забезпечує економічне зростання, що, і це особливо важливо, сприяє підвищенню рівня життя людей. І, як наслідок, вирішує ті складні соціальні проблеми, які є в кожної з країн.

«Я впевнений, що Україна може і повинна піти цим шляхом. Як представник банківського співтовариства, я вважаю винятково важливим пріоритетом роботи банків саме роботу з МСБ. Перш за все, це розширення програм мікрокредитування, стимулювання виробничого сектора МСБ через впровадження кластерної моделі», - сказав він.

«НАБУ очікує від уряду прийняття такої стратегії пріоритетів вже найближчим часом. І зі свого боку готова запропонувати своє бачення щодо цих питань », - повідомив Мамедов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184