Газотранспортна система України може бути передана в оренду. Про це Президент України Віктор Янукович заявив на прес-конференції в рамках проекту «Діалог з країною».

«Ви знаєте, ми стільки вже провели переговорів... Десятки, сотні переговорів. І ми ведемо їх вже майже 10 років. Я вперше почав ці переговори у 2003 році. Зараз вже 2013 рік. Тоді актуальною була тема створення газотранспортного консорціуму. І ми були за крок до цього рішення. Якби ми у 2004 підписали цей консорціум, багато чого б уже досягли. На жаль, ми втратили час. Тому сьогодні, коли мова йде про створення консорціуму... мета не в створенні консорціуму. Мета в оптимальному використанні діючої газотранспортної системи, ділянка якої є і в Україні. Газотранспортна система дуже цікава. Нам вона цікава тим, що у нас є газові сховища на 35 млрд кубометрів на Заході України, фактично на кордоні з Європою», - говорить він.

За його словами, мова йде про ефективне використання. «Ми шукаємо шляхи, як цього досягти, щоб дати гарантії Європі, що вона працюватиме ефективно, і Європа може спокійно спати, і газ буде, Росія буде знати, що система надійна і здатна прокачувати необхідні обсяги. А Україна повинна знати, що ми як партнери будемо виконувати необхідним чином свої зобов'язання, і безумовно заробляти гроші і мати можливість модернізувати цю систему, утримувати її в надійному технічному стані», - заявив Янукович

Він зазначив, що зараз Україна впритул підійшла до цього рішення. «Швидше за все, ми нікому не будемо продавати трубу. Вона залишиться в державі. Можливо, на тих умовах, які ми бачимо, вона буде передана в оренду. Таким чином, щоб вистачало коштів на її утримання, щоб розділити відповідальність за утримання цієї газотранспортної системи з нашими партнерами, отримати гарантії прокачування відповідних обсягів газу. Всі ці складові мають бути виписані. Коли ми знайдемо тут консенсус, побачимо, що все це забезпечено, тоді будемо готові до цього рішення. Поки йдуть переговори, говорити про якісь конкретні речі буде неправильно. Я кажу про цілі, які ми повинні досягти. Якщо ми їх досягаємо і бачимо як ця модель буде працювати, тоді будемо приймати рішення. Безумовно, тоді ми повідомимо про рішення суспільству, парламенту. Тобто ми не будемо приймати його кулуарно. Сьогодні йдуть переговори. Працюють фахівці. Ми близькі до прийняття рішення, але коли воно буде прийнято, складно зараз дати однозначну відповідь. Ми прагнемо, щоб це рішення було прийнято в першій половині цього року», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер сподівається, що рішення з питань фінансування модернізації української газотранспортної системи буде схвалено до кінця року.

Директор нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін заявив, що створення газотранспортного консорціуму з Росією залежатиме від обсягів транзиту, запропонованого російською стороною.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький стверджує, що Київ веде з Москвою переговори про здешевлення ціни на газ, а не про створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205