В Україні хочуть легалізувати подвійне громадянство. У Верховній Раді вже зареєстрований відповідний законопроект. Цим документом пропонується дозволити громадянам України зберігати паспорт рідної країни при отриманні іноземного громадянства.

Законопроект про подвійне громадянство в Україні зареєстрував у Раді народний депутат Лев Миримський (позафракційний). У ньому пропонується дати громадянам України право на отримання іноземного громадянства з можливістю збереження українського паспорта.
 
Іноземці, які отримали громадянство України, також зможуть зберегти паспорт своєї країни. Сам автор вважає, що його законопроект підтримають фракції комуністів і Партії регіонів, адже пункт про подвійне громадянство був і їхніх передвиборних програмах.

Зараз подвійне громадянство в Україні є адміністративним правопорушенням і карається штрафом від 10 до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (170-1700 грн). Конституція передбачає наявність єдиного громадянства, а закон «Про громадянство України» зобов'язує відмовитися від українського громадянства в разі отримання іноземного. Від громадянства своєї країни зобов'язані відмовитися й іноземці, що стали громадянами України.

Неофіційно від 5% до 10% громадян України вже мають паспорт іншої держави. При цьому експерти стверджують, що виявити наявність подвійного громадянства вкрай складно. У свою чергу, Лев Миримський переконаний, що подвійне громадянство принесе українцям користь.
 
«Близько 5 млн наших громадян перебувають на заробітках за кордоном. Багато отримують там громадянство і вимушені відмовлятися від українського. Чому країна повинна втрачати своїх громадян? Друге громадянство може стати гарантією збереження інвестиційної та банківської таємниці або можливістю підтвердити свій зв'язок з країною, яка є для вас духовною батьківщиною, як, наприклад, Росія для багатьох кримчан», - говорить автор законопроекту. За його словами, у разі ухвалення закону володарі іноземного громадянства збережуть і український паспорт, і зобов'язання перед нашою державою, включаючи можливість голосувати на виборах, необхідність сплачувати податки і служити в армії.

Про те, наскільки реальна в Україні перспектива подвійного громадянства, і які будуть його наслідки, ForUm запитав у міністрів, народних депутатів і експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

5950