Комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер заявляє, що наступний саміт Україна-ЄС, запланований на 25 лютого, буде важливим для вирішення питань у сфері енергетики. Про це він сказав у Брюсселі після зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Едуардом Ставицьким.

«Цей саміт дійсно важливий. У нас багато пунктів в енергетичному секторі. Це - інфраструктура, це Енергетичне співтовариство, це результати наших стрес-тестів (з безпеки АЕС. - Ред.)», - сказав комісар.

Він зазначив, що під час розмови з українським міністром сторони «у хорошій і конструктивній атмосфері» обговорили всі питання, які порушуватимуться під час саміту, передає «УНІАН».

«Наші конкретні пункти полягають у тому, як найкраще розвивати Енергетичне співтовариство, і мати переваги для України і для Європейського Союзу і для Енергетичного співтовариства в цілому... Ми обговорили питання газотранспортної системи, і питання найкращої структури для розвитку газотранспортної системи для того, щоб отримати інвестиції для відновлення цієї газотранспортної системи», - сказав Еттінгер.

Комісар також зазначив, що в ході розмови сторони обговорили питання тристороннього співробітництва між Росією, Україною і європейськими компаніями в забезпеченні поставок і транзиту газу, а також про можливість посилення інтеграції України з внутрішнім ринком ЄС шляхом забезпечення можливості реверсивних поставок газу зі Словаччини, Угорщини, Польщі і, опосередковано, з Німеччини в Україну.

Крім того, за словами комісара, під час розмови було обговорено питання проведення неформального засідання «круглого столу» у Києві навесні цього року на тему розвитку газотранспортної інфраструктури та залучення інвестицій для її модернізації.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Брюссель готовий надати конкретну допомогу і підтримати зусилля Києва щодо здешевлення ціни на російський газ.

Саміт Україна-ЄС відбудеться 25 лютого 2013 року в Брюсселі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

287