Генеральний штаб Вільної армії Сирії 21 лютого оголосив про початок бойової операції проти руху «Хізбалла» в Сирії та Лівані.

Як повідомляється у близькосхідному блозі газети The Guаrdian, сирійські повстанці піддали мінометному і артилерійському обстрілу як мінімум два опорні пункти бойовиків шиїтів: один в Сирії, інший - у Лівані.

За непідтвердженими даними, один з ударів було завдано по позиціях «Хізбалли» в ліванському місті Хермель (долина Бекаа).

Двома днями раніше сірійські повстанці відвели «Хізбаллі» 48 годин на те, щоб її бойовики повністю покинули сирійську територію і припинили втручатися у справи Сирії. В іншому випадку вони обіцяли відповісти силою на силу й атакувати позиції бойовиків шиїтів у Лівані.

«Хізбалла» на цей ультиматум ніяк не відреагувала, а ліванські бойовики так і залишилися в деяких прикордонних сирійських селищах.

У минулому лідер «Хізбалли» шейх Хасан Насралла не раз висловлював підтримку сирійському президентові Башару Асаду. Двох лідерів пов'язує спільність релігійних поглядів: вони обидва називають себе шиїтами. Більшість сирійських революціонерів, однак, є сунітами, що постійно викликало тертя між ними і «Хезболлою», пише «Lenta.ru».

Сирійські повстанці, які вступили в бій з шиїтськими бойовиками, називають своїх противників не «Хізбалла» («Партія Аллаха»), а «Хізбушайтан» («Партія Диявола»). Одну з перших битв між ними (ще до оголошення ультиматуму) було відображено на відео.

Громадянська війна в Сирії триває вже майже два роки. За час конфлікту обидві її сторони активно звинувачували одна одну у використанні іноземних найманців і терористів. Повстанці при цьому вказували на «Хізбаллу», а офіційний Дамаск - на «Аль-Каїду». У США обидві ці організації визнані терористичними.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217