У США у справі про домагання католицьких священиків допитаний кардинал Тімоті Долан, архієпископ Нью-Йорка, якого в пресі називають одним з можливих кандидатів на папський престол. Про це 20 лютого повідомляє Associated Press.

Долан під присягою дав свідчення про домагання католицьких священиків у архиєпархії Мілуокі, яку він очолював з 2002 року по 2009 рік, пише The New York Times. Представників інтересів потерпілих, яких близько 500 чоловік, цікавило, коли кардинал дізнався про злочини, які здійснювалися в єпархії впродовж декількох десятиліть, і коли повідомив про них до правоохоронних органів.

Також Долана розпитали, чому він прийняв рішення опублікувати імена священиків, яких викрили у домаганнях до дітей.

Скандал в архиєпархії Мілуокі розгорівся у 2010 році, коли з'ясувалося, що один з померлих до того часу священиків, Лоуренс Мерфі, підозрюється в домаганнях до 200 хлопчиків зі школи для глухих дітей у 1950-1970-х роках. Педофіл не поніс покарання, а в католицькій церкві, імовірно, приховали інформацію про злочини, пише «Lenta.ru».

У 2011 році наступник Долана, кардинал Джером Лістекі визнав архиєпархію Мілуокі банкрутом. За останніми даними, вона виплатила постраждалим від дій священиків-педофілів вже близько 9 мільйонів доларів.

Тімоті Долан з 2009 року очолює архиєпархію Нью-Йорка. Крім того, він є президентом Конференції католицьких єпископів США.

Як повідомляв ForUm, Папа Римський Бенедикт XV I оголосив про зречення від престолу на початку лютого. Причиною він назвав поганий стан здоров'я.

Раніше глава служби друку Святого престолу Федеріко Ломбарді заявляв, що конклав, на якому буде обраний новий Папа Римський, почнеться не раніше 15 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

419