Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов ініціює заборону будівництва у буферній зоні Софії Київської. Так, відповідний проект рішення, розроблений Департаментом містобудування та архітектури, буде представлено на розгляд депутатів Київради сьогодні, 21 лютого 2013 року, повідомляє прес-служба КМДА.

Проект рішення «Про заборону будівництва нових будинків і реконструкції з розширенням та надбудовою існуючих будівель у межах охоронної (буферної) зони пам'ятки всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії і прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра» був підготовлений з урахуванням численних звернень киян і організацій, що займаються охороною пам'яток.

Згідно з документом, заборона діятиме до затвердження Плану зонування території центральної планувальної зони міста Києва та не поширюватиметься на виконання робіт з реставрації, реабілітації та ремонту пам'яток культурної спадщини.

Київ внесений до Списку історичних населених місць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України у 2001 році. На території міста зареєстровано більше 2,6 тисячі нерухомих пам'яток культурної спадщини. Два комплекси пам'яток - собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами та ансамбль Києво-Печерської лаври - внесені ЮНЕСКО до Списку всесвітньої культурної спадщини як єдиний об'єкт.

Загальна площа пам'яток археології Києва становить майже 900 гектарів, заповідників - понад 500 гектарів, охоронних зон пам'яток - більше 1,5 тисячі гектарів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186