Верховна Рада АРК просить Президента України Віктора Януковича ініціювати пролонгацію Бішкекської угоди з питань, пов'язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів.

Про це йдеться у зверненні, прийнятому сьогодні на пленарному засіданні сесії ВР АРК.

Бішкекська угода, підписана 9 жовтня 1992 р., є єдиним багатостороннім документом у рамках СНД, який підтверджує право депортованих осіб на їхнє повернення у місця проживання до моменту депортації. Документ значно спрощує процедуру вивезення і ввезення майна репатріантів, надаючи їм право безвізового пересування, питання пенсійного забезпечення, облаштування щодо повернення на постійне місце проживання, передає «РБК».

У зверненні, зокрема, наголошується, що угода досі не втратила своєї актуальності, оскільки за останні 10 років чисельність депортованих громадян, які повернулися до Криму із місць депортації, збільшилася майже на 30 тис. чоловік. При цьому, за даними соціологічних опитувань та інших джерел, за межами України залишається близько 100 тис. депортованих, із них 80 тис. - в Узбекистані.

«Очевидно також, що процес репатріації триватиме протягом найближчих 10-12 років в обсягах від 2 до 5 тис. осіб на рік. У зв'язку з цим просимо вас ініціювати процедуру пролонгації угоди ще на 10 років», - підкреслюється у зверненні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292