Реалізація національного проекту «Своєчасна допомога» дозволить скоротити витрати на експлуатацію бригад «швидкої допомоги» на 25%.

Про це, як передає кореспондент ForUm’ у, у ході презентації технічного проекту системи оперативно-диспетчерських служб Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф заявив голова Держінвестпроекту України Владислав Каськів.

Каськів запевнив, що протягом 2013 року програма буде реалізована як мінімум на 75%.

У свою чергу, керівник нацпроекту Олексій Навродський зазначив, що реалізація проекту обійдеться державному бюджету у 400 млн грн.

«Попереднє техніко-економічне обґрунтування, яке було затверджене урядом у жовтні 2012 року, показує, що загальна вартість проекту, відповідно до попередніх розрахунків, становить 401 млн грн. Для реалізації такої важливої ​​ технологічної медреформи це не є принципово великою сумою. Відповідно до етапності реалізації проекту, у цьому році для виконання поставлених завдань необхідно буде 300 млн грн», - сказав він.

У той же час, за словами керівника проекту, поки бюджетна програма остаточно не затверджена. Продовжується співпраця з урядом і є надія на його підтримку.

«Ми сподіваємося, що за результатами перегляду держбюджету у квітні програма буде профінансована вже на основі готового проектного рішення», - сказав він.

Даний проект передбачає наступні зміни в роботі бригад «швидкої допомоги»:

- Скорочення часу прибуття «швидкої» до пацієнта (в місті - до 10 хвилин, у сільській місцевості - до 20 хвилин);

- Впровадження єдиної системи 27 регіональних диспетчерських центрів;

- Створення 2 data-центрів;

- Оснащення «швидких» GPS-навігаторами;

- Введення радіозв'язку як резервного;

- Забезпечення лікарів планшетами;

- Виклик «швидкої» можна буде здійснювати в онлайн-режимі (смс-повідомлення, засобами соціальних мереж, електронної пошти).

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що медична реформа у жодному разі не повинна погіршити надання медичних послуг.

Нагадаємо, перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова підкреслює необхідність якісного ремонту доріг, особливо в сільській місцевості, для забезпечення своєчасного надання екстреної медичної допомоги в рамках впровадження національного проекту «Своєчасна допомога» в 2013 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

320