Наступний раунд переговорів «Постійної наради з політичних питань у рамках переговорного процесу щодо придністровського врегулювання» у форматі «5+2», до якого входять Республіка Молдова, Придністров'я як сторони; ОБСЄ, Україна, Російська Федерація як посередники; ЄС, США як спостерігачі, відбудеться 23-24 травня 2013 року в Одесі.

Таку пропозицію підтримали учасники першої в поточному році офіційної зустрічі щодо врегулювання придністровського конфлікту, яка відбулася 19 лютого у Львові під головуванням України.

В рамках львівського раунду відбулося обговорення соціально-економічних питань, зокрема, першочергових заходів щодо поліпшення умов свободи пересування населення обох берегів Дністра, взаємодії в гуманітарній сфері та забезпеченні прав людини. Була підтверджена актуальність пропозиції чинного голови ОБСЄ Леоніда Кожари щодо організації зустрічі між молдовським і придністровським лідерами в поточному році, передає «УНІАН».

Політичний представник Придністров'я в переговорному процесі Ніна Штанськи розповіла, що багато часу в ході переговорів було присвячено відкриттю мосту в населених пунктах Бичок і Гура-Бікулуй.

«Думаю, що активна робота над протоколом про вільне пересування продовжиться, тому що напрацювати спільний документ не вдалося», - зазначила Штанськи.

Вона розповіла, що однією із причин непідписання протоколу про вільне пересування також є зміни, які стосуються надання придністровським водіям нейтральних номерів, включення їх в спільну базу даних і видачі документів для міжнародних перевезень. За словами представника Придністров'я, молдовська сторона висунула нові правила реєстрації транспорту. Вона сподівається, що повернуться до попереднього формату.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що в рамках головування в ОБСЄ Україна прагне направити максимум зусиль на вирішення придністровського конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

415