Віце-президент США Джо Байден, відповідаючи на запитання користувачів Facebook, порадив американцям закуповувати для самооборони рушниці, а не напівавтоматичну зброю. Відеозапис його інтерв'ю опубліковано на сайті Білого дому.

Байден розповів, що у нього вдома зберігаються дві рушниці. Свого часу він пояснював дружині, що робити, якщо вона запідозрить щось недобре. За його словами, потрібно, щоб вона вийшла на балкон і зробила декілька пострілів у повітря. Цього буде достатньо, щоб відлякати злочинців.

На думку віце-президента, для самооборони не потрібна штурмова гвинтівка AR15, яка є однією із найпопулярніших у американців. «Використовуючи її, важче цілитися, вона складніша у застосуванні, і насправді вам не потрібно 30 бойових патронів, щоб захистити себе», - пояснив Байден.

У США останнім часом йде широке громадське обговорення ініціатив президента Барака Обами щодо посилення контролю над зброєю. Приводом для цього послужило масове вбивство у початковій школі у Ньютауні (штат Коннектикут), яке сталося у грудні 2012 року. Жертвами злочину стали 26 людей, у тому числі 20 дітей, передає «Lenta.ru».

Наприкінці грудня Обама доручив Байдену розробити пропозиції щодо реформування системи контролю за зброєю. У січні 2013 року Білий дім, спираючись на результати роботи комісії під керівництвом віце-президента, представив ініціативи щодо обмеження обігу зброї. Зокрема, пропонується повністю заборонити продаж приватним особам штурмової зброї, а також магазинів підвищеної ємності. Крім того, президент планує посилити контроль за реалізацією зброї, зобов'язавши перевіряти кожного покупця на кримінальне минуле і психічне здоров'я.

Проти пропозицій Обами виступили представники Американської національної стрілецької асоціації. Вони побоюються, що у результаті посилення контролю постраждають тільки законослухняні громадяни, тоді як злочинці обзаведуться зброєю нелегально.

Нагадаємо, у США ажіотаж на зброю призвів до її дефіциту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194