Україна зацікавлена ​​у відновленні постачань природного газу з Туркменістану. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

«Перш за все, ми зацікавлені у відновленні поставок природного газу з Туркменістану в Україну, а також в участі українських компаній у здійсненні розвідки та розробки нафтогазових родовищ і будівництві об'єктів паливно-енергетичного комплексу Туркменістану», - сказав він.

За словами міністра, у меморандумі, який 13 лютого був підписаний між Україною і Туркменістаном, передбачається проведення геолого-розвідувальних робіт, пошукового та експлуатаційного буріння і освоєння родовищ.

«Підписання меморандуму є першим кроком на шляху відновлення постачань в Україну туркменського газу. Ми дивимося на ситуацію дуже оптимістично: відпрацьовуємо всі деталі, підписуємо всі необхідні офіційні документи, а також домовимося з російськими партнерами щодо використання ГТС, адже ініціатива буде виходити вже і від України, і від Туркменістану», - сказав Ставицький.

При цьому він зазначив, що українські фахівці шукають і альтернативні шляхи поставок туркменського газу в Україну в обхід РФ.

«Переговори щодо ціни туркменського газу ще йдуть, недобре забігати вперед у цьому питанні. Але моя особиста думка: якщо відняти від ціни спотових європейських ринків транзитну складову, то це і буде ціна», - сказав він, додавши, що розраховує на ціну менш ніж 280 доларів за тис. кубічних метрів.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович під час візиту до Туркменістану заявив, що Україна зацікавлена ​​у відновленні постачань газу з цієї країни.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив віце-прем'єр-міністрові Юрію Бойку спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості і Міністерством економічного розвитку і торгівлі почати розробку документів для реалізації домовленостей, досягнутих під час візиту Президента Віктора Януковича до Туркменістану в енергетичній сфері.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157