Питання соціального захисту є ключовим для України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, відкриваючи засідання уряду.

«Сьогодні в Україні вдруге відзначається День соціальної справедливості. Це свято встановлене Указом Президента України від 4 листопада 2011 року. Для держави питання соціальної справедливості - ключове. На превеликий жаль, справедливість присутня далеко не у всіх сферах нашого життя. Це дуже гостра проблема нашого суспільства, яке довго і непросто переживає соціально-економічні трансформації. Вона породжує соціальну напругу», - зазначив він.

«Я далекий від ідеалістичних поглядів або прикрашання дійсності. Навіть у розвинених країнах, на які люблять посилатися українські політики, до справедливості ще дуже і дуже далеко», - сказав Азаров.

Але, на його думку, крок за кроком встановлювати або відновлювати соціальну справедливість - це обов'язок влади і зміст нашої політики.

«Я хочу нагадати, що відновлення соціальної справедливості було практично першим кроком діяльності уряду в квітні 2010 року. Ми збільшили прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату, пенсії, всі види соціальної допомоги тощо, які були заморожені до цього протягом двох років. І виплатили все, що людям заборгувала влада. Вже з травня пенсіонер, який мав мінімальну пенсію, почав отримувати на 133 грн більше, ніж до цього. Протягом 2010 року основні соціальні стандарти збільшилися приблизно на 245 гривень на місяць», - зазначив прем'єр.

За його словами, нова соціальна політика, ініційована Президентом України, посилила ідеологію соціальної справедливості.

«Один приклад. У 2012 році близько 9 мільйонів пенсіонерів отримували трудову пенсію, нараховану з урахуванням середньої заробітної плати за 2006 рік. Нагадаю, у 2006 році середня заробітна плата в країні була 929 грн. Тому життя вимагало почати поетапне осучаснення, тобто, справедливе підвищення пенсій відповідно до зростання середньої заробітної плати. І з 1 травня для пенсій, призначених до 2008 року, почав застосовуватися новий показник. Тобто, база для нарахування пенсій зросла відразу на 270 гривень», - нагадав він.

Це, на думку прем'єра, призвело до кардинальних змін у структурі пенсійних виплат.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що реалізація принципів соціальної справедливості є пріоритетним завданням влади, адже стан додержання конституційних прав громадян залишається основним критерієм рівня розвитку суспільства, визначальною ознакою соціальної держави.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217