В Україні необхідно змінювати ситуацію, що склалася навколо імунопрофілактики. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, відкриваючи засідання уряду.

«Учора я провів дуже корисні консультації з громадськістю щодо того, як нам повернути довіру до імунопрофілактики населення і забезпечити безумовну якість і безпеку вакцинації. Насправді ситуація з рівнем біологічної безпеки в країні така, що залишати все як є просто неможливо. Ми ризикуємо втратити «імунний щит нації», - сказав Азаров.

За його словами, співрозмовники прем'єра були єдині в одному - вакцинація життєво необхідна, а систему вакцинації для країни з населенням 45 мільйонів чоловік потрібно вдосконалювати.

«Прозвучали пропозиції створити державне підприємство для виробництва всіх необхідних вакцин. Для чого купити ліцензії на перевірені препарати та розмістити державне замовлення на їх виробництво на вітчизняних фармацевтичних підприємствах. Нам необхідно значно підвищити кваліфікацію і відповідальність лікарів-імунологів. Поліпшити умови зберігання та застосування вакцин. Ввести страхування вакцинації», - сказав прем'єр.

За його словами, громадські організації категорично висловилися за те, щоб ввести жорсткі правила коментування та роз'яснення теми імунопрофілактики тільки фахівцями-імунологами.

«Люди хочуть бачити більш високий статус комісії з імунопрофілактики: щоб вона працювала не при Міністерстві охорони здоров'я, а набула статусу Національної при Кабінеті Міністрів», - зазначив він.

Прем'єр доручив віце-прем'єр-міністру Костянтинові Грищенку за участю Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров'я, Держінформнауки, Національної та Медичної академій наук створити міжвідомчу робочу групу і вирішити це питання.

«У нас є все для розробки проекту модернізації вітчизняної системи імунопрофілактики і державно-суспільної програми пропаганди вакцинації», - вважає Азаров.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що довіра населення до імунопрофілактики в останні роки підірвана.

Керівник сектору імунопрофілактики управління громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Сергій Платов заявив, що в Україні планується пом'якшити процедуру прийняття в загальноосвітні та дошкільні заклади невакцинованих дітей.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188