В Україні з 1 березня по 1 грудня 2013 року діятиме заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну. Про це під час «гарячої лінії» з читачами видання «КП в Україні» заявила міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, повідомляє прес-служба відомства.

«Сьогодні уряд ухвалив рішення про те, що з 1 березня 2013 року буде діяти заявний принцип для отримання документів на право ввезення імпортних препаратів в Україну. Тому ми не очікуємо ні підвищення цін, ні яких-небудь перешкод для перетину кордону імпортних ліків», - сказала вона, додавши, що такий принцип діятиме до 1 грудня нинішнього року.

«Одночасно ми будемо працювати над тим, щоб умови отримання ліцензій на імпорт були прозорі і заздалегідь відомі учасникам фармацевтичного ринку. З тим щоб учасники ринку могли заздалегідь провести всі необхідні процедури для отримання доступу на ринок України. Всі процедури, які держава буде пропонувати пройти, будуть обговорені з громадськістю, і, я думаю, що потрясінь на ринку фармацевтичних препаратів не буде», - підкреслила Богатирьова.

Також за її словами, не буде в Україні проблем і з ліками, необхідними, зокрема, для дітей з рідкісними захворюваннями. Голова МОЗ заявила, що держава забезпечила стовідсоткове фінансування лікування рідкісних захворювань у дітей у 2013 році. «Цього року на забезпечення медикаментозного лікування рідкісних форм захворювань, які зустрічаються у новонароджених дітей, держава виділила стовідсоткове фінансування», - повідомила міністр охорони здоров'я.

«У нас є графік проведення тендерних закупівель, і в цьому році ми їх почали як ніколи рано, для того, щоб протягом року ми не знали проблем із забезпеченням цих діток медикаментами», - додала вона.

Богатирьова підкреслила, що держава стикається з несподіваними проблемами при просуванні проектів, покликаних забезпечити доступ до ліків людям з невеликим достатком.

«Ми розробили соціальну рекламу пілотного проекту щодо зниження цін на ліки для лікування гіпертонічної хвороби (коли держава пішла на те, щоб застосувати принцип реімбурсації - часткової компенсації вартості медичних препаратів). Це робилося з метою збільшення кількості людей, які прийдуть до лікаря, отримають рекомендацію, куплять медичний препарат, а держава відшкодує їм частину вартості ліків. Але нам ледве вдалося цю рекламу розмістити», - нарекла міністр.

У той же час, Богатирьова зауважила, що даний проект продовжений і в нинішньому році: «Держава виділила ще 191 млн грн для часткового відшкодування громадянам вартості препаратів для лікування гіпертонічної хвороби» - резюмувала міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, з 1 березня 2013 р. ввезення імпортних ліків на територію України стане можливим лише за наявності виданого держорганом сертифікату якості.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив розробити всі необхідні підзаконні акти, які б містили чітко визначені умови і правила нової процедури ліцензування імпорту ліків.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238