Сезонну зміну часу можна скасувати. Про це в коментарі кореспондентові ForUm'у заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимир Павленко.

«Ми вважаємо, що сезонну зміну часу можна скасувати. Це питання обговорювалося в країні і раніше, а цього разу з пропозицією скасування переведення стрілок годинника виступає Мінекономрозвитку. Ми розробили відповідний проект закону, яким пропонується запровадити «час другого часового поясу» (київський час) без щорічного переведення годинникової стрілки. Таку пропозицію спрямовано на поліпшення стану здоров'я громадян, підвищення їх працездатності, зменшення числа аварій», - зазначив він.

За словами чиновника, якщо запропонований відомством порядок буде підтриманий і прийнятий, то «зимовий» час, за яким Україна живе сьогодні, стане в державі постійним.

У свою чергу економіст Руслан Павленко підкреслив, що поясний час дозволяє економити електроенергію і сприятливо позначається на екології. «Так, у країнах Європи економія складає не менше 2% загального річного споживання електроенергії. Не дивно, що перехід на зимовий і літній час діє сьогодні у 78 країнах світу. У деяких з них дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій.

Крім того, за його словами, традиційний перехід на сезонний час майже не позначається на здоров'ї більшості людей. «Зазвичай до переведення часу чутливі тільки метеозалежні особи, ті, хто сприйнятливий до впливу навколишнього середовища, а також ті, які страждають хронічними захворюваннями», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує відмовитися від переведення годинників на «літній» і «зимовий» час.

У Росії перехід з літнього на зимовий час був скасований у 2011 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269