Експерти констатують, що Україна без особливого тиску на золотовалютні резерви розрахується із зовнішніми боргами у 2013 році.

«Одним із важливих моментів для остаточного рішення МВФ щодо держав-позичальників є їх кредитна історія, тобто, як вони себе зарекомендували як боржники. У нашому випадку Україна є достатньо дисциплінованим позичальником, наприклад, останній розрахунок Мінфіном кредиту за програмою stand-by 2008-2009 років», - вважає генеральний директор аналітичного центру «БЕСТ» Валерій Гладкий.

У зв'язку з цим, на його думку, Міжнародний валютний фонд підпише з Україною меморандум про співпрацю вже у березні.

«Думаю, що вже у березні, коли у Вашингтоні місія владнає всі технічні моменти, а потім з повторним візитом повернеться до Києва, буде підписано угоду про відновлення співпраці. На користь цього говорить те, що МВФ зараз роздає кредити дуже активно», - розповів експерт.

Керівник аналітичного відділу ІФК «Арт Капітал» Ігор Путілін констатує, що здійснені останнім часом вдалі запозичення Україною на зовнішніх ринках дають їй можливість спокійно розрахуватися за минулі борги.

«До кінця лютого Україна повинна погасити перед МВФ 1,3 млрд доларів. Якщо фонд відновить кредитування, то в кращому випадку в II кварталі поточного року. Тому кращий варіант для України - це залучити близько 1 млрд доларів на зовнішніх ринках, щоб рефінансувати вказану суму зовнішнього погашення. А це, як показує останнє дорозміщення єврооблігацій 2012 року на 1 млрд доларів, нам вдалося», - зазначив експерт.

Нагадаємо, у лютому Міністерство фінансів здійснило перше погашення і сплату процентів у поточному році за зобов'язаннями перед МВФ на суму 634,1 млн доларів.
Наступний платіж за зобов'язаннями перед МВФ, згідно з Бюджетним розписом, припадає на травень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210