Експерти вважають закономірною тенденцію до масового збуту іноземної валюти спекулянтами за кордон.

«Ні для кого не секрет, що валютні спекуляції це один із показників і наповнювачів тіньової економіки. Тільки на одному з одеських ринків «Книжка», де процвітають валютні спекуляції, їх щорічний оборот становить від 3 до 20 мільйонів доларів. Очевидно, що з цим потрібно боротися, у тому числі кримінальними заходами. Не дивно, що в умовах посиленої боротьби зі спекулянтами вони тікають за кордон, варто лише посилювати протидію їх злочинної діяльності», - заявив колишній депутат від КПУ, колишній заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Євген Царьков.

Такої ж думки дотримується директор донецької філії Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Макогон. «У цьому питанні потрібно виходити з обсягів нашої тіньової економіки, які за різними оцінками коливаються від 30 до 40 з гаком відсотків. Звичайно, валютні спекуляції активно підживлюють цей тіньовий ринок. Природно, що в таких умовах уряд намагається знайти форму приборкання цих операцій, які вислизають і від оподаткування, інших видів їх фіксації. У зв'язку з цим можна тільки вітати освіту в структурі Національного банку комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій. Це позитивно бачиться і в світлі нашого негативного платіжного і торгового балансів», - заявив він, повідомляють «Українські новини».

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, валютні спекулянти тікають за кордон, оскільки їх не влаштовує відсутність коливань на валютному ринку, на яких вони заробляли.

«Подібні операції сприяють відмиванню грошей, у будь-якому випадку вони допомагають людям ухилятися від податків. А це вже згідно із законодавством та рекомендаціями FATF, кримінальний злочин. Тобто ви, беручи участь у валютних операціях, тим самим займаєтеся махінаціями, крадете у держави. Не дивно, що в сьогоднішніх умовах стабільності валютного ринку, а також активізації боротьби зі спекуляціями вони тікають за кордон», - сказав він.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві доходів і зборів відмітили тенденцію до масового збуту валюти за кордон. У відомстві вважають, що до цього валютних спекулянтів підштовхує стабільний курс гривні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169