Україна потребує переходу на мажоритарну систему виборів. Таку думку в інтерв'ю газеті «Комсомольська правда в Україні» висловив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Країна у кризі, народ чекає від влади рішучих та злагоджених дій. А у нас новий політичний мильний серіал. Це саме вони із парламенту, який має реальну владу, зробили такий собі клуб для спорів і дискусій. І навіть для бійок. Театр!», - так охарактеризував Медведчук нинішню ситуацію у Верховній Раді.

На думку Медведчука, коли у державі фактично президентська форма правління, а парламент позбавлений права призначати уряд, необхідно переходити до мажоритарної виборчої системи. «Я був і залишаюся прихильником парламентсько-президентської форми правління та пропорційної системи виборів. Але в умовах де-факто президентської республіки депутати-мажоритарники таки будуть більшою мірою відстоювати інтереси своїх округів і виборців, ніж депутати-списочники, над якими тяжіє фактор вузькопартійних інтересів», - упевнений лідер «Українського вибору».

Також, за словами Медведчука, зникне і актуальна сьогодні тема зведення політичних рахунків, у той час як вже очевидно, що нинішнє протистояння в парламенті буде продовжуватися весь термін, відведений цьому скликанню Ради: «Одні депутати повинні відстоювати інтереси громадян і своїх округів, інші ведуть боротьбу за владу і інтереси партій. Це глухий кут».

Мажоритарна виборча система - це реальний вихід із ситуації, що склалася, це спосіб усунення перекосу влади, впевнений Медведчук. Однак він зазначив, що це має бути виключно тимчасовим заходом, а Україні все одно необхідно повернутися до парламентсько-президентської форми правління. «Хто б які нам золоті гори не малював, парламентаризм - це основа реальної демократії» - підкреслив лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219