Влада Техасу почала розслідування причин загибелі прийомної дитини із Росії, повідомили агентству «ИТАР-ТАСС» у генконсульстві РФ у Х'юстоні в понеділок.

За даними дипломатів, трирічний Максим Кузьмін, який отримав у США ім'я Макс Алан Шатт, і його дворічний брат Кирило були усиновлені із Псковського обласного будинку дитини у Печорі. Рішення суду про їхнє усиновлення було прийняте у жовтні 2012 року. Наприкінці грудня – на початку січня діти прибули до США, у місто Гардендейл, округ Ектор, Техас.

Як повідомив уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов, Максим Кузьмін загинув 21 січня у будинку усиновителів внаслідок жорстокого поводження з боку прийомної матері Лаури Шатт. За даними Долгова, на тілі дитини лікарі виявили численні травми голови і ніг, а також пошкодження черевної порожнини і внутрішніх органів, які могли бути викликані сильним ударом. Крім того, розповів уповноважений, усиновителі регулярно давали Максиму сильнодіючий антипсихотичний засіб «Ріспердал», який зазвичай застосовується для лікування шизофренії у дорослих.

У МЗС Росії також констатували, що Держдепартамент, на відміну від влади округу Ектор, ніяк не допоміг російським консульським представникам у з'ясуванні причин нового летального випадку з російським дитиною у США.

Тим часом офіційний представник американського міністерства юстиції Чарльз Міллер повідомив ИТАР-ТАСС, що влада штатів не зобов'язана повідомляти федеральний уряд США про всі випадки загибелі дітей на своїй території. Взяти коментарі у прокуратурі Техасу агентству не вдалося у зв'язку зі святкуванням Дня президентів.

Тим часом уповноважений з прав дитини у РФ Павло Астахов, який першим повідомив про чергову загибель усиновленої із Росії дитини, у своєму мікроб лозі написав, що прокуратура Техасу готова співпрацювати з Росією у розслідуванні загибелі хлопчика. За даними Астахова, консульські працівники були допущені у сім'ю усиновителів та ознайомилися з умовами життя молодшого брата Кирила. Як повідомлялося, прийомна мати на час розслідування відсторонена від виховання другої дитини.

На сайті похоронного бюро Owens розміщено некролог трирічному Максу Алану Шатту. Похорон хлопчика, який помер 21 січня, відбувся 30 січня на кладовищі у місті Клей у сусідній з Техасом Луїзіані.

За словами Астахова, остаточні висновки перевірки загибелі Максима Кузьміна прокуратура Техасу повинна сформулювати через 10-15 днів.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року у Росії діє заборона на усиновлення російських сиріт американцями. Закон став частиною заходів у відповідь на ухвалення у США «акту Магнітського», що вводить санкції відносно низки російських чиновників. Автори російського закону про заборону усиновлення підкреслювали, що у США за останні 20 років загинули 19 усиновлених із Росії дітей, а американська влада не надає РФ сприяння у розслідуванні подібних випадків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185