Експерти констатують, що більшість центробанків переглядають свої резерви, віддаючи все більше переваги золоту.

«Золото - досить стабільний актив, світові інвестори і центробанки, закуповуючи його, діють на довгострокову перспективу. Адже очевидно, що американський долар буде дешевшати, США буде йти шляхом помірної девальвації, а золото навпаки - дорожчатиме. Ціни на нього вже зараз досить привабливі, а тому центробанки не упускають випадку наростити ним свої резерви», - розповідає керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко.

Підтверджує тенденцію зростання ціни на золото президент Української біржі дорогоцінних металів Сергій Ніколаєнко. «Можливо, вже наприкінці лютого – на початку березня ми побачимо це підвищення. Думаю, що базова ціна золота закріпиться на позначці 1,85-1,9 тисячі доларів за унцію. Це нормальна ситуація, адже крім загальносвітового попиту на золото ми вже тривалий час спостерігаємо, що держави, де найшвидше розвивається економіка, переглядають свої резерви, схиляючи ваги до золотого запасу, ніж паперового», - говорить експерт.

Директор аналітичної групи «Da Vinci AG» Анатолій Баронін зазначає, що нарощування у резервах золота і одночасне зменшення в них доларових запасів зараз демонструє Китай. «Такі дії Китаю обумовлені диверсифікацією міжнародних резервів та збільшенням частки золота в них. Сьогодні цей показник становить приблизно 1,6%, що досить ризиковано в умовах високої волатильності світових валют і обсягах резервів в 3,24 трлн. У діях Центробанку КНР ми бачимо певну послідовність. Спочатку він знизив частку резервів у цінних паперах США. Тепер поступово зменшується кількість доларів. На наш погляд, крім диверсифікації, звичайно, присутній фактор конкуренції між Пекіном і Вашингтоном, але навряд чи він є визначальним. Хоча, не виключено, що КНР може розглядати такий крок як інструмент геополітичного та геоекономічного тиску на Сполучені Штати», - констатує фахівець, додаючи, що в такому випадку буде відбуватися тиск на долар і зростання ціни на золото.

Засновник інвестиційної компанії PhoenixCapital Олександр Омельчук констатує, що мотивація центробанків у заміні долара золотом викликана тим, що американська валюта сьогодні нічим не забезпечена. «Центробанки показують розуміння, що долар сьогодні - нічим не забезпечена валюта. Розписка, що я тобі щось винен з вуст приватної структури - Федеральної резервної системи, США вже нікого не влаштовує. Якщо подивитися, скільки за останній час було надруковано доларів, то стає ясно, що ця валюта зараз нічим не підкріплена, а тому мотивація центробанків більш ніж зрозуміла. Разом з тим треба мати на увазі, наскільки за останній час щодо долара подорожчало золото, фактично побивши всі попередні цінові рекорди, то логіка стає ще більш ясною. Думаю, така невтішна динаміка падіння долара, який зараз девальвує, і одночасно тенденція до подорожчання золота продовжиться», - розповідає фінансист.

Нагадаємо, що згідно з даними Всесвітньої золотої ради, в 2012 році резерви Національного банку України в золоті у фізичному вираженні збільшилися на 26,5%, тоді як за попередні 6 років приріст склав 15,5%. За рік обсяг золота у резервах Нацбанку зріс на 7,4 тонни - до 35,5 тонни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258