Польські консульства в Україні видали у минулому році українським громадянам близько 7 тис. «Карт поляка», які підтверджують приналежність до польського народу, що на 3 тис. менше, ніж у 2011 році.

За даними Міністерства закордонних справ Польщі, у той же час українці є лідерами серед усіх іноземців за кількістю отриманих таких карт з моменту їхнього введення в 2008 році.

З тих пір українці отримали близько 46 тис. «Карт поляка» з усіх виданих до кінця минулого року близько 100 тисяч.

Друге місце за кількістю таких карт зайняли громадяни Білорусі, які отримали вже 42 тис. штук, а громадяни Росії до кінця минулого року отримали 2,7 тис. «Карт поляка».

За даними польського МЗС, у минулому році видача цих карт у всіх країнах - східних сусідах Польщі - зменшилася до 20 тис. з 25 тис. роком раніше, повідомляє «УНІАН».

У міністерстві зазначили, що найбільше заявок на отримання такої карти, яка дає можливість її власникам отримувати безкоштовну візу в Польщу, працювати в країні на таких же правах, як поляки, і користуватися низкою інших пільг, польські консульства отримали в 2009 році, повідомляє

Польський МЗС зазначив, що не планує змінювати правила видачі «Карти поляка».

Польща вирішила запровадити спеціальну «Карту поляка» для підтримання польських громадян і їхніх нащадків у 15 країнах, створених після розпаду СРСР, які не визнають подвійного громадянства.

Польська влада прогнозувала, що заявки на отримання такої карти можуть подати кілька сотень тисяч осіб, а деякі оглядачі застерігали, що їх кількість може вимірюватися навіть мільйонами.

За останніми офіційними даними, у 45-мільйонній Україні живе 144 тис. поляків, у той час як за неофіційними їх може проживати від 900 тис. до 3 млн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254