Оприлюднено план першочергових заходів щодо інтеграції України в Європейський Союз на 2013 рік. Відповідну постанову Кабінету Міністрів від 13 лютого №73-р опубліковано на сайті уряду.

Згідно з документом, Кабмін доручив активізувати роботу з інститутами та державами - членами ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Також необхідно продовжити консультації з ЄС щодо тимчасового застосування положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і завершити роботу з підготовки до підписання тексту Угоди.

План передбачає також завершення розробки та забезпечення реалізації плану заходів, спрямованих на удосконалення виборчого законодавства з урахуванням рекомендацій Місії ОБСЄ / Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) зі спостереження за парламентськими виборами в Україні із залученням експертного та технічного потенціалу Ради Європи, ОБСЄ та ЄС .

З метою забезпечення розвитку співробітництва у сфері зовнішньої політики та політики безпеки необхідно вжити заходів щодо подальшої участі України в операціях та місіях ЄС з підтримки миру і безпеки, зокрема боротьби з піратством; щодо залучення України до формування бойових тактичних груп ЄС; продовження співпраці з європейськими оборонними інституціями; щодо продовження політичного діалогу Україна-ЄС з питань нерозповсюдження засобів масового знищення, контролю над озброєннями та експортного контролю, а також щодо боротьби з новими викликами і загрозами.

Для співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки планується забезпечити участь в проведенні з ЄС неформального діалогу щодо реформування системи правосуддя. Також відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» необхідно забезпечувати належне виконання рішень Європейського суду з прав людини проти України в частині індивідуальних та загальних підходів і за необхідності представляти в установленому порядку відповідні пропозиції. Планується також розробити проект державної цільової програми щодо реалізації Концепції державної політики у сфері реформування Державної кримінально-виконавчої служби України. До 1 березня необхідно забезпечити участь у підготовці пропозицій щодо реформування прокуратури відповідно до загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів. Потрібно також підготувати з урахуванням висновків Європейської Комісії «За демократію через право» пропозиції про порядок добору суддів, вимог до віку і досвіду кандидатів, призначення та обрання суддів, а також щодо ролі Вищої ради юстиції та порядку його формування.

Нагадаємо, 13 лютого перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко повідомив, що уряд схвалив план першочергових заходів щодо євроінтеграції на 2013 рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241