Розвиток українських торгово-економічних відносин з Європою у рамках зони вільної торгівлі з ЄС жодним чином не завадить вибудовуванню торговельних відносин з Митним союзом. Про це в інтерв'ю каналу «Україна» заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

За його словами, зараз ведеться активна робота для підписання Угоди про асоціацію.

«Більше половини договору про асоціацію стосується зони вільної торгівлі, тому що ми живемо в умовах товарно-грошових відносин, і торгівля - це сектор, який збагачує народ. Також ми працюємо і в східному напрямку. За підрахунками Мінекономрозвитку, 28% товарообігу у нас становить європейський напрямок і 36-38% - східний. Тому ми зацікавлені в тому, щоб у нас була вільна торгівля без бар'єрів як з Європейським союзом, так і з Митним союзом. Наша взаємодія з Європейським союзом ніяк не відбивається і не буде позначатися на роботі з Митним союзом. Туди входять Росія, Білорусь і Казахстан - це наші давні партнери», - сказав Прасолов, повідомляють «Українські новини».

Крім того, Україна веде переговори зі Всесвітньою торговою організацією щодо перегляду імпортних мит по великій кількості товарів - близько 371 позиції. Це є безпрецедентною ініціативою для України і для ВТО.

«Ми при підписанні договору про входження до ВТО залишили для себе, як і багато країн, наприклад, США, Туреччина, Аргентина, Бразилія, можливість перегляду тарифних ліній. Протягом трьох років ми не мали на це право, але через цей термін ми піднімаємо це питання на цілком законних підставах. Мова йде про близько 3% від усіх тарифних ліній, які ми узгоджували при підписанні договору з ВТО. Тому зараз завершилися активні консультації в Брюсселі, і переговори йдуть успішно», - запевнив Прасолов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174