Причини катастрофи літака Ан-24 у Донецьку 13 лютого можна буде назвати після розшифрування даних чорних ящиків та опитування всіх членів екіпажу і пасажирів, що знаходилися на борту. Про це повідомив віце-прем'єр України Олександр Вілкул в ефірі телеканалу «Інтер» у неділю.

«Комплексну відповідь (про причини авіакатастрофи. - Ред.) можна буде дати тільки після того, як пройде до кінця опитування всіх членів екіпажу й усіх, хто був на борту. І найголовніше, як завжди, це розшифрування чорних ящиків», - підкреслив віце-прем'єр.

При цьому він повідомив, що за попередніми висновками комісії з розслідування причин авіакатастрофи, дії диспетчерів були вірними, й екіпаж не вживав спиртного в день виконання рейсу.

«Попередні висновки комісії на сьогоднішній день такі: дії диспетчерів були однозначно правильними; метеорологи прогнозували погоду правильно і передавали членам екіпажу. Закінчилася медична перевірка, і в крові членів екіпажу алкоголю або інших речовин не виявлено. Тобто, алкоголь в цей день вони не вживали. Були складні погодні умови в цей день, особливо згущення туману в районі Донецького аеропорту. З літака були зняті чорні ящики і спеціальні служби працюють над їх розшифруванням», - додав Вілкул, повідомляє «УНІАН».

Він також повідомив, що для роботи комісії щодо встановлення причин авіакатастрофи дається місяць, проте члени комісії будуть намагатися дати результати раніше цього терміну.

«Для роботи такого типу комісії дається місяць. Ми постараємося зробити висновки швидше, але комплексний висновок можна буде зробити тільки після того, як все буде всебічно вивчено і розшифровані чорні ящики», - зазначив віце-прем'єр.

Крім того, Вілкул підкреслив, що версія теракту є однією з базових і завжди відпрацьовується при подібних авіакатастрофах. При цьому віце-прем'єр сказав, що перевантаження літака пасажирами не було.

«На такому судні можна перевозити до 60 осіб, тому однозначно, якщо говорити про кількість екіпажу та пасажирів - 52 людини - від цього не могло бути перевантаження. Це стандарт для такого типу літаків», - зазначив Вілкул.

Він повідомив, що літак проходив всі технічні обслуговування і 40-річний термін використання літака є нормою для світової практики.

«У світовій практиці 40 років літаку - це не є великим терміном», - уточнив віце-прем'єр.

Нагадаємо, увечері 13 лютого в аеропорту «Донецьк» зазнав катастрофи літак, який прибув чартерним рейсом з Одеси. Літак під час приземлення вилетів за межі злітно-посадкової смуги, перекинувся, його корпус розколовся, почалося задимлення.

На борту літака знаходилися 52 людини (з 8 членів екіпажу), п'ять загинули. На сьогоднішній день відомо, що 26 осіб звернулися за допомогою до медиків, з них 9 осіб перебувають у лікарні.

5 із 44 пасажирів літака Ан-24, що здійснював чартерний рейс Одеса-Донецьк і зазнав аварію в аеропорту Донецька, не були зареєстровані.

За фактом авіакатастрофи в аеропорту Донецька розпочато кримінальне провадження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204