У Києві у черговий раз піднялися тарифи на проїзд у приватних маршрутних автобусах. Для жителів столиці їздити стало дорожче за маршрутами №405, 414, 415, 418, 472, 589, 193, 438, 193К, 401 і 600. У тих автобусах, де проїзд раніше коштував 2 грн, пасажирам доводиться платити вже 2.50 грн. Відповідно, маршрутки, які раніше «коштували» 2,5 грн, подорожчали до 3 грн.
Як розповіли в одному з ПП, якому належать кілька маршруток з цього списку, ціна на проїзд не мінялася чотири роки, за цей час пальне подорожчало з 7 грн до 9,50 грн, збільшилася зарплата водіям і нема за що оновлювати автопарк. Інші «маршрутники» обіцяють теж переглянути свої тарифи. Хоч трохи заспокоює киян те, що в маршрутних автобусах КП «Київпастранс» ціни на проїзд змінювати не збираються. А з 2500 київських маршруток третина належить саме цьому комунальному підприємству.

Тим часом глава Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що економічно обґрунтована вартість проїзду в пасажирському транспорті Києва становить 2,5 грн. «Тобто ми дотуємо приблизно 1 грн столичному пасажирському транспорту з міського і державного бюджету, щоб не піднімати ціни. Будемо робити це й надалі», - запевнив чиновник. І уточнив, що щорічно на дотування проїзду в міському транспорті витрачається приблизно 350 млн грн. Відповідаючи на запитання про підвищення тарифу на проїзд у маршрутних таксі, Попов зазначив, що міська влада не може впливати на рішення приватних перевізників. Отже, наскільки обґрунтоване підвищення тарифів у приватних маршрутних автобусах Києва і чи допоможе збільшення цін за проїзд поліпшити автопарк столичних маршруток, ForUm розпитав у київських чиновників, народних депутатів та економічних аналітиків:


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

598