Питання про дату проведення місцевих виборів у Києві повністю перейшло з юридичної площини в політичну, вважає член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Юридично бездоганної дати одночасного проведення обох виборів - депутатів Київської міської ради і столичного міського голови - на сьогоднішній день не існує. Питання цілком перейшло у площину політичної доцільності. Вирішити його може лише парламент», - сказав Охендовський в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня».

Член ЦВК нагадав, що і чинна Київрада, і колишній мер столиці були обрані на позачергових виборах у травні 2008 року. За нормами тодішньої редакції Конституції депутати міськради обиралися строком на п'ять років, мер - на чотири роки. Тобто, термін повноважень для депутатів Київради повинен був закінчитися у 2013 році, для мера - у 2012-му.

Однак у 2010 році було відновлено дію Конституції в редакції 1996 року. Термін повноважень щодо її положень складав чотири роки і для депутатів, і для мерів. У лютому 2011-го до Конституції були внесені зміни, за якими термін повноважень і депутатів, і мерів становить п'ять років. Але тільки для тих, хто обраний на чергових виборах.

«Оскільки у 2012 році повноваження мера Києва припинилися достроково, наступні мерські вибори, очевидно, повинні бути позачерговими», - зазначив він.

«Про дострокове припинення повноважень Київської міської ради мова поки, здається, не йде. Якщо ж міськрада відпрацює весь відведений їй Конституцією термін, наступні вибори його депутатів будуть черговими. Що це означає? Це означає, що на наступних виборах депутати Київради будуть обрані на п'ять років, а мер - лише до наступних чергових загальнонаціональних місцевих виборів», - пояснив Охендовський.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

371