Працівники Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) не зафіксували змін радіаційного фону після обвалення 12 лютого частини покрівлі машинного залу енергоблоку №4. Про це в ефірі «5 каналу» заявив заступник головного інженера ЧАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Новіков.

«Я можу зробити авторитетну заяву, що до моменту інциденту і після нього ніяких змін у радіаційних полях біля місця розташування плит, за межами, в зоні відчуження і навіть в прилеглих територіях не відбулося. І це не тільки моя заява, тому що ми маємо автоматичну систему, яка вимірює радіацію, а моніторинг по зоні відчуження проводить інша спеціалізована державна організація - «Екоцентр», і наш вимір повністю збігається з вимірюванням цієї організації», - сказав Новіков.

Заступник головного інженера також зазначив, що машинний зал блоку №4 - це споруда, в якій розташовані турбіни. Це означає, що там ніколи не було радіоактивних відходів або відпрацьованого ядерного палива. «Це споруда, яка має тільки поверхневе забруднення після аварії на енергоблоці №4 у 1986 р.», - пояснив він.

Як повідомляв ForUm, 12 лютого на Чорнобильській атомній електростанції сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі машинного залу енергоблоку №4 Чорнобильської атомної електростанції над приміщеннями, які не обслуговуються.

Глава Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських заявив, що на ЧАЕС нічого надзвичайного не сталося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220