Сьогодні в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 24-а річниця виведення військ колишнього СРСР із Республіки Афганістан.

«У цей день 24 роки тому командувач 40-ї армії обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані генерал-лейтенант Борис Громов перетнув міст через річку Амудар'ю зі словами: «За мною не залишилося жодного радянського солдата», - йдеться у повідомленні.


 
В Афганістані загинули 3360 українських солдатів. За роки війни 72 військовослужбовців були удостоєні звання Герой Радянського Союзу, 11 із них - українці.

 
За даними прес-служби Міноборони, сьогодні в Україні проживає близько 164 тис. учасників військових конфліктів у різних країнах світу. Серед країн, де відзначилися українські військові, - Афганістан, Ірак, Югославія, Ліван, Судан, Сьєрра-Леоне.

 
Зараз українські солдати несуть службу в Косово, Ліберії та Демократичній Республіці Конго.

 
Близько 5 тис. офіцерів і військовослужбовців-контрактників, які брали участь у бойових діях на території інших держав, проходять службу у Збройних Силах України. Це командири, вихователі, викладачі та наукові співробітники, повідомили у Міноборони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2248