Президент Латвії Андріс Берзіньш схвалив закон про запровадження євро. Про це портал Mixnews повідомляє з посиланням на місцеве видання Latvijas Vēstnesis. Таким чином, закон про приєднання балтійської країни до єврозони з 1 січня 2014 року пройшов усі основні інстанції у Латвії.

Сейм Латвії схвалив закон про запровадження євро 31 січня. Умови переходу з однієї валюти на іншу будуть схожими з тими, за якими в єврозону вступали інші країни, наприклад, Словаччина, Словенія та Естонія. Так, дві валюти одночасно діятимуть тільки перші два тижні 2014 року, після чого розплачуватися в країні можна буде тільки євро. При цьому ціни у латах будуть вказувати у магазинах ще як мінімум півроку, повідомляє «Лента.ру».

Латвійський лат існував у незалежній Латвії з 1922-го по 1940 рік, а потім був відроджений у 1993 році. Його особливістю є висока вартість щодо більшості валют світу - за один лат на ринку дають майже 1,9 долара.

Латвія обговорювала запровадження євро протягом кількох років - очікувалося, що країна може вступити у єврозону у 2008 році. Для цього їй необхідно було виконати кілька базових вимог ЄС щодо інфляції, рівня дефіциту бюджету та інших макроекономічних показників. Вони були виконані тільки на початку наступного десятиліття, що і зробило можливим введення євро в 2014 році.

Першою країною із числа колишніх радянських республік, яка ввела євро, стала Естонія. Це сталося 1 січня 2011 року. У Литві раніше заявляли, що мають намір потрапити в єврозону до 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235