ВАТ «Газпром» не має наміру обговорювати зміну умов чинного газового контракту і вважає, що Україна повинна повністю оплатити виставлений їй рахунок за недобір «блакитного палива» в минулому році.

Про це заступник голови правління російської компанії Олександр Медведєв заявив в інтерв'ю британській газеті «Файненшл таймс».

«Ніколи б не подумав, що Україна відмовиться виконувати взяті на себе зобов'язання. Адже є ж принцип «бери або плати» і на його підставі, якщо не хочеш скористатися якоюсь послугою, все одно повинен за неї розрахуватися», - сказав він.

«Згідно з контрактом 2009 року, Національна акціонерна компанія НАК «Нафтогаз України» повинна щорічно купувати у нас 42,5 млрд кубометрів газу, - пояснив він. - При цьому в минулому році було реалізовано лише 60 відсотків від цього обсягу». «І те, що українська сторона заздалегідь повідомила, що їй не потрібен весь передбачений угодою газ, нічого не змінює», - додав Медведєв.

За його словами, виставлений «Газпромом» рахунок не є відповіддю на контракт Києва з компанією Royal Dutch Shell. Справа в тому, що наприкінці січня українська сторона підписала з нафтогазовим гігантом угоду про розробку Юзівського родовища (Харківська і Донецька області), запаси якого оцінюються більш ніж у 4 трлн куб м газу. Як зазначали багато коментаторів, цей крок повинен допомогти республіці розвивати власний видобуток, а також знизити залежність від російського «блакитного палива», передає «ИТАР-ТАСС».

«Дані події ні в якій мірі не пов'язані», - констатував він.

Як повідомляв ForUm, ВАТ «Газпром» заявляє про відсутність будь-яких підстав щодо зниження для НАК «Нафтогаз України» закупівель природного газу у 2012 і 2013 роках в обсягах менших, ніж це передбачено газовими контрактами 2009 року, у зв'язку з чим «Нафтогазу» у січні був виставлений рахунок на $7,09 млрд за недобір 16,7 млрд куб. м.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна вважає спірним виставлений «Газпромом» рахунок за газ на 7 мільярдів доларів і готова вести переговори.

26 січня «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала у 2012 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226