Вітчизняні фармацевтичні підприємства після модернізації випускають ліки, які нічим не поступаються імпортним аналогам, проте у рази дешевші. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров після відвідання Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин, повідомляє прес-служба Кабміну.

Зокрема, глава уряду зайшов в аптечний кіоск у приміщенні центру і порівняв ціни на медпрепарати.

«Вітчизняні препарати за своєю якістю нічим не поступаються закордонним аналогам, а разом з тим коштують втричі дешевше. Наприклад, наш вітчизняний препарат для лікування гіпертонічних хвороб коштує близько 5 гривень, і 16 гривень - імпортний аналог. Формула у них та ж, якість - теж, а ціна імпортного - втричі вища», - зазначив прем'єр-міністр.

Він нагадав, що минулого року в Україні введені європейські стандарти виробництва ліків GMP, тому вітчизняні фармпідприємства зараз працюють з урахуванням жорстких вимог до якості продуктів.

«Ми навчилися виробляти лікарські препарати, нічим не гірші за імпортні, навіть кращі, оскільки наші підприємства провели модернізацію і працюють на обладнанні більш сучасному, ніж багато зарубіжних фармацевтичних виробництв. Тобто у нас сьогодні обладнання та апаратура перевершують зарубіжні аналоги», - сказав Азаров.

Глава уряду підкреслив, що однак в аптечній мережі кількість імпортних медпрепаратів значно перевищує українські. Тому необхідно належним чином контролювати їхню якість і цінову складову. Він нагадав, що з 1 березня набуває чинності закон про ліцензування імпортних ліків.

За словами прем'єр-міністра, деякі несумлінні ділки хочуть продовжувати продавати ліки непідтвердженого походження, тому провокують у суспільстві панічні настрої, створюють ажіотажний попит.

Азаров підкреслив, що аптеки будуть забезпечені всім необхідним асортиментом медпрепаратів гарантованої якості.

«Ті заходи, які реалізуються в цій області, дадуть можливість нашим людям купувати якісні ліки за доступною ціною. Звичайно, це не всім подобається, перш за все, тим, хто на цьому наживається. Підкреслюю: не заробляє, а наживається. Ми покладемо цьому край. Наживатися на здоров'ї наших людей аморально і неприпустимо», - підсумував прем'єр-міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315