Міністерство інфраструктури України виступає за введення спеціального навчання водіїв, які працюють на ринку надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

«Оскільки сьогодні на автобусах і вантажівках працюють водії, які мають лише формальне право керування відповідним транспортним засобом (посвідчення водія), з метою забезпечення належного рівня безпеки та якості послуг з автоперевезень фахівцями Міністерства інфраструктури України розроблено Порядок підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів для надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів», - йдеться у повідомленні.

Фахівці Мінінфраструктури переконані, що створення системи підвищення кваліфікації водіїв комерційного автомобільного транспорту значно підвищить як безпеку, так і рівень культури транспортного обслуговування. «Адже водії комерційного автотранспорту отримають додаткові знання щодо законодавчих і нормативно-правових актів стосовно технології перевезень, правовідносин з пасажирами, замовниками послуг, власниками вантажу і т.п. У запропонованому проекті документа вказані норми підвищення кваліфікації водіїв за видами перевезень (автобусні та вантажні) і за видами сполучень (внутрішні та міжнародні). До проходження підвищення кваліфікації водіїв за напрямами внутрішніх та міжнародних перевезень пасажирів допускаються особи, які мають посвідчення водія на право керування транспортним засобом категорії Д1, Д1Е, Д, ДЕ, за напрямами внутрішніх та міжнародних перевезень вантажів - категорії С1, С1Е, С, СЕ», - підкреслили у відомстві.

Першочерговими у програмі підвищення кваліфікації водіїв комерційного автотранспорту стають питання нормування та контролю режимів праці та відпочинку водіїв, організації передрейсової підготовки, прав і обов'язків всіх учасників транспортного процесу, прийняття необхідних рішень у нештатній ситуації, основ фінансових розрахунків за послуги та формування тарифів, правил закріплення вантажу в кузові автомобіля і сумісність вантажів при перевезенні, основ законодавства та документообігу при здійсненні внутрішніх і міжнародних перевезень і т.д.

Відповідно до розробленого Порядку підвищення кваліфікації водіїв, перевірка знань і отримання відповідних свідоцтв здійснюється у закладах, які мають необхідну навчально-матеріальну базу та професійних викладачів, у навчальних центрах, атестованих Мінінфраструктури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266