Міністерство інфраструктури України розробило порядок визначення класу комфортності автобусів, сфери їхнього використання за видами сполучень та режимами руху. Текст порядку опублікований на офіційному сайті Мінінфраструктури.

Згідно з порядком, автобуси по максимальній масі діляться на дві категорії: категорія М2 - автобуси, що мають максимальну масу не більше 5 тонн, і категорія М3 - автобуси, що мають максимальну масу, що перевищує 5 тонн.

Крім того, автобуси місткістю не більше 22 пасажирів, не рахуючи водія, поділяються на два класи:

Клас А: автобуси, призначені для перевезення пасажирів, які сидять і мають місця для стоячих пасажирів;

Клас В: автобуси, призначені для перевезення виключно пасажирів сидячих.

Автобуси місткістю понад 22 пасажирів, крім водія, поділяються на три класи:

Клас I: автобуси, конструкція яких передбачає місця для стоячих пасажирів і забезпечує безперешкодне переміщення пасажирів;

Клас II: автобуси, конструкція яких передбачає перевезення пасажирів сидячих, і допускає перевезення пасажирів, які стоять у проході та (або) у місці для стоячих пасажирів, яке не перевищує простір, передбачений для двох подвійних місць для сидіння;

Клас III: автобуси, конструкція яких передбачає виключно перевезення пасажирів сидячих.

Комфортність автобусів буде визначатися у залежності від відстані між сидіннями, наявністю або відсутністю індивідуального освітлення, обігріву тощо.

Крім того, передбачається, що здійснювати міжнародні перевезення будуть тільки автобуси, які мають масу, що перевищує 5 тонн, і конструкція яких передбачає виключно перевезення пасажирів сидячих.

Також, згідно з порядком, класифікація автобусів за комфортністю є добровільною процедурою для виробників автобусів та автомобільних перевізників, які використовують автобуси для перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, а вимоги щодо сфери використання автобусів за видами сполучень та режимами руху є обов'язковими при організації пасажирських перевезень на автобусних маршрутах загального користування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212