На сьогодні українська харчова та аграрна продукція цілком конкурентноздатна на зовнішніх ринках. Так, за словами керівника аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, лідерство України на зерновому та олійному ринках підтверджує відповідність цієї продукції кращим світовим аналогам. А готовність Європи розпочати імпорт української продукції харчування підтверджує високий рівень її якості.

«Українська аграрна продукція, а саме зернові, олійні культури, займає перші сходинки у світі. Ця продукція повністю відповідає міжнародним вимогам, а значить, за якістю нічим не поступається кращим світовим аналогам. Тому тут держава може лише стимулювати інтерес з боку країн-імпортерів», - зазначила Колесник.

Що ж стосується переробної галузі, то експерт зауважила, що вся продукція, яка поставляється, наприклад, європейському споживачеві, жорстко регламентується певними нормами, обмеженнями і т.д. Тому Марія Колесник додала, що підписання Україною Угоди про ЗВТ з Євросоюзом відкриє двері для української переробної галузі.

«Зокрема, йдеться про кондитерську галузь, яка є цілком конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Це стосується продукції вітчизняного птахівництва. І сьогодні Європа вже готова відкрити нам двері, а це є підтвердженням того, що якість у нас на високому рівні», - додала експерт.

Однак, говорячи про виробництво молочної продукції, експерт зазначила, що ситуація складніша. Адже при немеханізованому доїнні молоко не відповідає стандартам якості. Колесник зазначила, щоб підвищити якість молока, яке виробляють селяни, необхідно і далі розвивати відповідні державні програми, наприклад, ініційовану Мінагрополітики компенсацію за придбання установок індивідуального доїння.

Варто також нагадати, що у вівторок, 12 лютого, Єврокомісар з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів Тоніо Борг виступив за подальше відкриття внутрішнього ринку ЄС для українських продуктів харчування, оскільки вони вже відповідають європейським стандартам безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217