Рішення ВАСУ про визнання недостовірними результатів чергових виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №11, і №71 фактично не існує. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії України Володимир Шаповал, повідомляє прес-служба ЦВК.
«Зате є лише кілька фрагментів відповідного документа, автори якого, як мені здається, проявили неабияку професійну сміливість. Аналіз цих фрагментів не дає можливості зрозуміти, що повинна робити Центральна виборча комісія. Але, зрозуміло, що ЦВК уповноважена діяти лише на підставі закону», - сказав він.

«Крім того, мені важко уявити, що Центрвиборчком може ігнорувати приписи Конституції України, зокрема, її статтю 81, де визначено перелік підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата», - зазначив Шаповал.

Він також підкреслив, що перелік цих підстав у Конституції закритий, а сам Основний Закон не передбачає можливості їх доповнення якимось судовим рішенням.

«Сподіваюся, ситуація в певній мірі проясниться, коли буде можливість ознайомитися з мотивувальною частиною відповідного документа», - підсумував Шаповал.

Нагадаємо, 8 лютого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів Павла Балогу і Олександра Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область).

Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340