Китайські експерти не зуміли виявити ніяких ознак того, що КНДР провела ядерні випробування, повідомляє Reuters.

150 датчиків і пасток ізотопів, розміщених на кордоні з Північною Кореєю, не виявили ніяких змін у радіаційному фоні, які вказували б на проведення ядерного вибуху. І все таки, фахівці продовжують працювати, оновлюючи дані двічі на добу.

Усе це обладнання було розміщено в східних районах КНР ще після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1», коли всі країни регіону ретельно відстежували рівень радіації біля своїх кордонів.

За даними BBC News, південнокорейські вчені також не зафіксували жодних змін у радіаційному фоні навколо Північної Кореї. Фахівці зібрали десятки зразків повітря, однак жоден із них не показав підвищення рівня вмісту ізотопів ксенону, що виділяються при ядерному вибуху. За ступенем концентрації цих ізотопів зазвичай можна судити про потужність і природу вибуху. Зокрема, вчені мають технологію визначення активної речовини бомби (або плутонію, або урану), пише «Lenta.ru».

При цьому фахівці зазначають, що відсутність ізотопів ксенону та інших речовин не обов'язково свідчить про фальсифікацію випробувань. Після перших північнокорейських ядерних вибухів у 2006 і 2009 роках висловлювалося припущення, що була проведена детонація просто великої кількості звичайних вибухових речовин. Однак, у тому випадку, якщо підземний полігон досить добре ізольований, вся радіація і речовини-маркери залишаються всередині.

Як повідомляв ForUm, КНДР оголосила про успішно проведене ядерне випробування.

Судячи по силі підземного поштовху, який супроводжував вибух, потужність заряду склала від п'яти до десяти кілотонн. Пхеньян заявив, що вчені і військові підірвали пристрій невеликого розміру, але підвищеної потужності.

Треті за рахунком випробування північнокорейської ядерної бомби викликали вкрай негативну реакцію з боку світової громадськості. Вибух засудила ООН, а також всі сусіди КНДР, США, Європейський Союз та інші країни. Пхеньян, проте, заявив, що випробування стали відповіддю на агресивну політику США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285