8 лютого в Україні набула чинності нова «Інструкції з організації роботи кримінальної міліції у справах дітей», що визначає організаційно-правові засади діяльності підрозділів кримінальної міліції у справах дітей і передбачає впровадження новітніх форм і методів роботи з дітьми.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко.

За його словами, новий документ, на відміну від попередньої інструкції, чіткіше визначає підстави, на яких дитина може бути поставлена на профілактичний облік в міліції.

«Якщо раніше ми були зобов'язані ставити на облік дитину, якій поставлено діагноз «наркоманія», то тепер ми ставимо її на облік лише в тому випадку, якщо вона здійснює правопорушення», - сказав він.

Крім того, як зазначив Лазаренко, на профілактичний облік ставитимуть дітей, схильних до правопорушень, тобто тих, проти кого протягом року були складено 2 протоколи про адміністративні порушення.

Чиновник підкреслив, що профілактичний облік - це тимчасовий захід.

«Раніше дитина перебувала на обліку рік, тепер запроваджується механізм, згідно з яким, дитина може бути знята з обліку достроково, якщо співробітник кримінальної міліції визначить, що дитина змінила свою поведінку, і не намагається порушувати правопорушення.

Він також запевнив, що дані про обліки є суто службовою інформацією, які містяться виключно в органах МВС.

«Ніякої інформації про те, що дитина перебувала на профілактичному обліку після досягнення нею повноліття, ніде крім МВС не фігурує», - сказав він.

За словами Лазаренка, якщо попередні інструкції були закритими для громадського користування, то справжня знаходиться у відкритому доступі і розміщена на сайті МВС.

«Будь-хто з батьків, які вважають, що міліція порушила права їхньої дитини, поставивши її на облік, можуть переглянути положення інструкції. А найголовніше: в документі прописано порядок дій, що застосовується під час взяття дитини на облік.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

366