Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко впевнений, що, спокійно виходячи на зовнішні ринки запозичень, навіть без коштів Міжнародного валютного фонду, Україна може без проблем тримати в стабільності валютний ринок.

«З кредитами і без кредитів девальвації не буде. Так, працювати з фондом престижно, за допомогою МВФ, який дає доступні кредити, ми заохотимо приплив інвестицій. Це я бачу сьогодні, адже як тільки місія фонду залишила схвальний відгук про Україну, як ми відразу бачимо приплив валюти з-за кордону. Ясно, що це часто гроші українського походження з офшорів, але й іноземні інвестиції йдуть. Але і без цього всього падіння гривні не буде, передумов немає», - вважає Охріменко.

Однак, за його словами, Україна зараз безперешкодно виходить на зовнішні ринки запозичень, що свідчить про її готовність тримати в стабільності валютний ринок без допомоги МВФ, передає «Ukranews».

«На сьогодні проблем із запозиченням грошей на зовнішніх ринках немає. Це добре показують останні розміщення єврооблігацій українського походження, на які попит перевищував пропозицію. Були випадки, коли розміщували півмільярда, а попит бажаючих був на півтора мільярда доларів. Це нормальне явище, адже світовий ринок зараз перенасичений готівкою, а тому все більше інвесторів шукають, куди б вкласти кошти. Так що Україна при бажанні могла б спокійно залучити 15-20 мільярдів доларів. Тут питання - чи потрібно це», - сказав він.

Нагадаємо, що після завершення місії МВФ в Україну її глава Крістофер Джарвіс відмітив прогрес у переговорах з Україною за програмою stand by.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179