Найстаріша жителька України Катерина Козак відзначає 116-річчя в рідному селі Хотимир на Прикарпатті.

Не виїжджаючи за межі області, довгожителька встигла пожити в часи п'яти держав, ніколи не потребувала допомоги лікарів і торік голосувала на виборах до парламенту. Вона виховала двох дочок сестри, а своєї другої половинки, хоч і народилася в свято закоханих, так і не знайшла.

На постійні питання про власні секрети довголіття Катерина лише віджартовується: «Таке важке життя було, що навіть смерть мене боїться».

Подарункам і гостям бабуся радіє, але ніяк не може зрозуміти, чому в останні роки до неї стільки прикуто уваги.

Торік представник Книги рекордів України Микола Зелінський офіційно вручив довгожительці диплом, який засвідчує, що вона найстаріша жінка в Україні.

Доля не надто балувала Катерину: вона ніколи не вчилася і не має освіти, заміжньою не була, працювала на важких роботах у колгоспі і самостійно виховала двох племінниць, Олену й Ганну, передають «Ukranews».

Сестру Катерини Козак під час Другої світової війни німці вивезли на роботу до Німеччини, де вона і померла.

Як розповідає внучатий племінник довгожительки Ярослав Буряк, у спогадах бабусі військовий і післявоєнний період були найважчими.

Жити довелося в господарській прибудові, братися за будь-яку роботу, голодувати і просити їжі в односельців, щоб нагодувати дітей.

Після того, як племінниця Ганна поїхала до Росії, Катерина Козак залишилася жити з Оленою. Допомогла виховувати наступні покоління малюків. Тепер у Катерини двоє онуків, сім правнуків і дев'ять праправнуків.

До 100-річчя ювілярці побудували невеликий будиночок, поруч з господарством 84-річної племінниці та її 86-річного чоловіка. Це перше власне житло Катерини Козак.

Іменинниця ще має непогану пам'ять, але вік позначається: вона погано чує і ледве говорить, мало ходить.

«Але в лікарні вона ніколи не була, тому що серйозно ніколи не хворіла. Лікування визнає тільки народними методами», - розповідає Ярослав Буряк.

Час від часу, особливо взимку, він забирає бабусю пожити до себе, до райцентру Коломия. Але утримати її в комфорті не просто. «Щодня збирається додому», - додає Ярослав.

Рідні Катерини Козак розповідають, що вона завжди важко працювала, ніколи не конфліктувала з оточуючими і нікому не бажала зла.

Ювілярка не визнає телебачення і багато молиться. Як сама каже, за всіх і щоб ніколи не було війни.

У їжі довгожителька також нерозбірлива, проте їсть продукти натуральні, з власного городу і невеликими порціями. Ще недавно на свято могла випити 50 грамів горілки і заспівати. За добрий і веселий норов у селі бабусю Катерину називають «бабусею-сонечком».

Зараз офіційним рекордсменом-довгожителем в Україні вважають Григорія Нестора, жителя села Старий Яричів на Львівщині, який помер у 2007 році в 116-річному віці.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

382