Експерти переконані, що під час візиту місії Міжнародного валютного фонду в Україну сторони прийшли до компромісу щодо спірних питань.

«Якщо МВФ у березні обіцяв приїхати, то в квітні можна чекати вже кредит. Крістофер Джарвіс фактично підтвердив, що гроші Україна отримає, але для цього потрібно узгодити технічні питання, чим місія буде займатися після повернення до Вашингтона. У них, зокрема, буде передбачена нова редакція угоди, етапи перегляду тарифів для населення, зменшення дефіциту Пенсійного фонду і регулювання питання дефіциту держбюджету. Наскільки я розумію, під час візиту сторони погодили всі інші політичні та економічні питання», - розповідає президент Українського аналітичного Олександр Охріменко.

На думку експерта, анонсування фондом конкретної дати приїзду свідчить про остаточну домовленість в питанні відновлення кредитування. «Якщо МВФ готовий працювати з країною, він анонсує конкретну дату приїзду. У разі ж невизначеності фонд не визначає чітких часових рамок. Тобто попередньо ми отримали позитивну відповідь, зараз тільки чекаємо паперову. МВФ ще подивиться на макропоказники лютого. Тобто перший квартал піде на відновлення співпраці, а вже з другого - побачимо живі гроші», - говорить фахівець.

У той же час, на його переконання, деякі макроекономічні чинники схилили МВФ відновити співпрацю з Україною. «Що сподобалося МВФ - Україна виплатила всі попередні борги, в державі відсутні проблеми на валютному ринку, макропоказники попереднього меморандуму були виконані, крім дефіциту поточного рахунку, але фонд розуміє складну ситуацію з металом у минулому році. В цілому дефіцит некритичний», - підкреслює Охріменко.

Член ради Національного банку України Василь Горбаль погоджується, що виконання макроекономічних показників переконало фонд співпрацювати з Україною. «Нинішні макроекономічні показники і дисципліноване виконання вимог МВФ переконали фонд сформувати з Україною нову програму співпраці. Схоже, що політичні вимоги фонду, які він раніше висував, сьогодні не стоять на порядку денному», - говорить фінансист.

Нагадаємо, що після завершення візиту місії МВФ в Україну її глава Крістофер Джарвіс звідмітив прогрес у переговорах з Україною за програмою stand by, підкресливши, що сторони досягли значного прогресу в досягненні взаєморозуміння щодо політики, яка забезпечить скорочення дефіциту бюджету і дефіциту рахунку поточних операцій, зміцнення позиції резервів, а також створення робочих місць та економічне зростання.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195