У січні індекс споживчих цін зріс на 0,2%, проте у річному вимірі його зміна залишилася на рівні 0,2%, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

За даними регулятора, основним чинником зростання у січні була небазова інфляція, яка становила 0,3%. Це було обумовлено подорожчанням сирих продуктів на 0,3% і зростанням адміністративно регульованих цін на 0,4%.

Ціни на продукти харчування у січні зросли на 0,3% переважно за рахунок подорожчання овочів на 6,4%, що зумовило 0,3 п. п. внеску у зміну ІСЦ, проте в річному вимірі продукти харчування подешевшали на 2,7%.

Підвищення адміністративно регульованих цін у січні було обумовлене зростанням вартості опалення на 1,8%, квартирної плати на 0,6%, а також алкогольної та тютюнової продукції на 0,4%. Ціни на паливо у січні знизилися на 0,8% завдяки сприянню Антимонопольного комітету України в умовах стабілізації цін на нафту на світових ринках. Річні темпи зростання вартості палива сповільнилися до 6,4%.

Продовжилося зниження небазового ІСЦ у річному вимірі - станом на кінець січня він знизився на 1,3% за рахунок здешевлення сирих продуктів на 4.5%.

Базовий ІСЦ у січні знизився на 0,1%, а в річному вимірі темпи його зростання продовжили знижуватися, і за станом на кінець січня склали 0,7%.

Вузький базовий ІСЦ знизився на 0,3% за місяць і 1% у річному вимірі (переважно завдяки стабільному обмінному курсу та низької інфляції в основних торгових партнерів). Послуги, що входять у базовий ІСЦ, подешевшали на 0,1%, а в річному вимірі подорожчали лише на 0,4%. Ціни на продовольчі продукти з високим ступенем обробки у порівнянні з попереднім місяцем не змінилися, а в річному вимірі їх зростання сповільнилося до 0,7%.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232