Сьогоднішні переговори стали важливим кроком у напрямі зміцнення дружніх та партнерських відносин між Україною і Туркменістаном, а значна активізація політичного діалогу на всіх рівнях ще раз підтверджує обопільну зацікавленість наших держав у розширенні сфер взаємодії. Про це Президент України Віктор Янукович заявив представникам ЗМІ в Ашхабаді після завершення переговорів з Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

За словами Януковича, під час переговорів сторони констатували спільність поглядів двох держав на подальший розвиток міжнародних відносин у світі та регіоні Центральної Азії, поглиблення українсько-туркменського співробітництва в різних сферах. Мова йде про співпрацю у фінансовій, енергетичній, військово-технічній, міжрегіональній та гуманітарній сферах, розширення участі українських підприємств і компаній у реалізації масштабних проектів промислового та соціального будівництва в Туркменістані.

Президент підкреслив, що міжурядова українсько-туркменська комісія з економічного та культурно-гуманітарного співробітництва повинна відігравати важливу роль у розвитку торговельно-економічного співробітництва України і Туркменістану. «Обсяги взаємодії між Україною і Туркменістаном у цій сфері повинні відповідати високому рівню і активній динаміці політичних контактів», - сказав Глава держави. На його переконання, зараз потенціал розвитку співробітництва у цьому напрямі задіяний не повною мірою.

За словами Януковича, сьогодні була досягнута домовленість про створення Торгового дому України в Ашхабаді і Торгового дому Туркменістану в Києві, які також стануть важливими двосторонніми механізмами взаємодії в торговельно-економічній сфері.

Бердимухамедов у свою чергу зазначив, що під час візиту Януковича до Туркменістану відбулися плідні переговори, що стосуються різних сфер двосторонньої співпраці. «Відбувся обмін думками. Ми відзначили великий потенціал партнерства, визначили напрями партнерства на довгостроковій основі», - сказав він.

За словами президента Туркменістану, під час переговорів сторони обговорили питання збільшення інвестицій, обсягів товарообігу та розширення діяльності українських компаній у Туркменістані і туркменських компаній в Україні. Також обговорювалося питання створення Ради ділового співробітництва між державами.

Особливу увагу Бердимухамедов звернув на актуальні питання співпраці України і Туркменістану в міжнародній сфері. Зокрема, він подякував Україні за підтримку і співпрацю в рамках Співдружності Незалежних Держав, Організації Об'єднаних Націй та висловив підтримку цілям, які поставила Україна на час головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295