Україна підтверджує свою прихильність принципам Енергетичного співтовариства і розраховує на його активну позицію в питаннях консолідації зусиль з метою вироблення чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері та досягнення балансу інтересів між Україною як основним транзитером енергоресурсів на континенті, Росією як провідним їх постачальником і ЄС як кінцевим споживачем.

Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України про взаємодію між Україною та Енергетичним співтовариством, опублікованому на сайті відомства.

«Приєднання України до Енергетичного співтовариства у 2011 році стало свідомим і важливим кроком нашої держави в контексті реалізації курсу на європейську інтеграцію. З моменту набуття членства в Енергетичному співтоваристві Україна послідовно виконує свої зобов'язання в частині адаптації національного законодавства до норм і правил Європейського Союзу в енергетичній сфері, а також у забезпеченні стабільності і безпеки поставок енергоносіїв до європейських країн», - йдеться в повідомленні.

У той же час, як зазначили в МЗС, з метою забезпечення конструктивного діалогу між всіма учасниками європейського енергетичного ринку Україна планує інтенсифікувати взаємодію як зі стороною ЄС в цілому, що є членом Енергетичного співтовариства, так і з Європейською комісією, яка виконує роль координатора діяльності Енергетичного співтовариства, та іншими міжнародними організаціями.

У зв'язку з цим під час запланованого на наступному тижні робочого візиту міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького в Брюссель і його зустрічі з Комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Оттінгером і Генеральним секретарем Енергетичної хартії Ураном Руснаком планується обговорити питання ефективності та оперативності реагування європейських структур на виклики у сфері енергетичної безпеки та диверсифікації джерел енергопостачання.

«Питання співпраці у сфері енергетики буде також одним з ключових під час саміту Україна-ЄС, який відбудеться 25 лютого 2013 року», - підсумували в МЗС.

Нагадаємо, на прес-конференції у Вільнюсі Президент України Віктор Янукович висловив незадоволення рівнем співпраці з Європейським енергетичним співтовариством. Крім того, він заявив, що з боку ЕС не було ніякої підтримки Україні в сфері її газових відносин з Росією за три роки членства України в ЕС, відносно, наприклад, Південного потоку. Він також сказав, що Україна звернулася до ЕС у зв'язку з $7 млрд., виставленими «Газпромом», але відповідь не отримала.

Європейське енергетичне співтовариство спростувало інформацію про те, що воно було запрошене до вирішення двосторонньої суперечки з російським «Газпромом» щодо $7 млрд. виставлених штрафних санкцій за недобір газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281