Введення ліцензування імпорту ліків з 1 березня відбуватиметься за спрощеною процедурою для постачальників і створить передумови для зниження цін на ліки для населення, або їх збереження на колишньому рівні. Про це повідомив голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов під час брифінгу в Кабінеті Міністрів у середу.

Соловйов зробив акцент на тому, що завдяки введенню ліцензування імпорту і прямим контрактам між виробниками та імпортерами без посередників будуть створені додаткові умови для зниження цін на ліки. «Введення ліцензування з 1 березня створить додаткові передумови для зниження цін на імпортні ліки, або, як мінімум, збереження їх на колишньому рівні завдяки усуненню посередників», - підкреслив Соловйов.

Глава Держлікслужби також пояснив, що процес видачі ліцензій буде максимально спрощено. «З 1 березня ліцензія видаватиметься на підставі лише заяви суб'єкта господарювання. Ні про які додаткові контролі якості в Законі про ліцензування немає мови», - сказав він.

Крім того, Соловйов звернув увагу, що процес ліцензування є абсолютно зрозумілим для переважної більшості імпортерів ліків. «У процесі обговорення імпортери заявили, що процедура ліцензування імпорту ліків для них досить зрозуміла і прийнятна, оскільки вона вже давно працює на території Європейського Союзу, а отримання ліцензії в Держлікслужбі за спрощеною процедурою - виключно на основі заяви - буде простим і прозорим заходом», - підкреслив Соловйов, передає «Utro.ua».

Також провідні імпортери ліків, за словами глави Держлікслужби, мають на своїх складах запаси ліків на 3-4 місяці, і країна буде забезпечена ліками іноземного виробництва. Соловйов висловив переконання, що Держлікслужба, як орган ліцензування, працюватиме 2 і 3 березня 2013 року для якнайшвидшого відпрацювання заяв та видачі ліцензій щодо імпорту ліків.

Імпорт лікарських засобів ліцензуватиме Державна служба України з лікарських засобів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227